2016

'Handmade in Belgium'-label voor Kroonbakker Rutsaert

23 november 2016

Het was op woensdag 23 november 2016 vieren geblazen bij Kroonbakker Rutsaert uit Ruiselede. Wim en Sofie ontvingen van de plaatselijke Unizo-voorzitter het HIB-label (Handmade in Belgium).

Van deze gelegenheid maakte Wim ook gebruik om het Ruiseleeds molenbrood te lanceren. Ruiselede is van oudsher een molendorp. Honderd jaar geleden stonden aldaar maar liefst 7 windmolens het graan uit de streek te malen. Dit inspireerde Wim, om zich te onderscheiden, maar hij deed het ook voor de Ruiseledenaars. Hij wil voor jong en oud de plaatselijke tradities in ere bewaren en wil vooral ook de kinderen het proces van molensteen tot brood levendig voor ogen houden.

Wim ging bij de ontwikkeling van het Ruiseleeds molenbrood voor een brede doelgroep. 'Iedereen kan dit brood elke dag consumeren’, aldus Wim; 'het is bruin en een bron van voedingsvezels, maar toch niet te zwaar. De smaak is natuurlijk, je proeft er zo het koren in de fijne kruim. En, de wens van de hedendaagse consument blijft centraal: het blijft lang vers en het is een heel gezond brood met alle componenten van de graankorrels erin.'  De plaatselijke Ruiseleedse molenaar (mee op de foto) en de huisleverancier van meel en bloem hielpen Wim aan het meest geschikte meel. De afwerking met een silhouet van een windmolenke, dat is Wim’s eigen idee .

Sofie, Wim en de lokale windmolenaar bij het Ruiseleeds molenbrood.

Sofie zal het brood een centrale plaats geven in de winkel en extra promoten bij haar klanten. Ze hoopt op bijzondere waardering voor hun nieuwste creatie. Beiden zijn ze ervan overtuigd dat het onderscheidend vermogen en de lokale beleving heel bijzondere ingrediënten zijn in het succes van de lokale bakker. 'Goe bezig !’ , Sofie en Wim.

Eindejaarsdemo Kroonbakkers

9 november 2016

Op 9 november 2016 tijdens het eindejaarsdemo-event van de Kroonbakkers werd ook de wedstrijd ‘beste Sinterklaasspeculoos’ van de Kroonbakkers georganiseerd. In de finale met 12 inzendingen van diverse Kroonbakkers uit het Vlaamse land werd Frank Vandenheede door een vak- en consumentenjury gekroond tot winnaar. De omschrijving van de speculoos van Frank Vandenheede luidt : een aantrekkelijk warm roodbruin, glanzend uiterlijk met duidelijke print en vorm. De speculoos is flink gebakken zonder echt hard te zijn. De smaak is natuurlijk, weinig uitgesproken maar heel rijk.  Het was in de wedstrijd Zuid-Oost Vlaanderen boven trouwens met Bart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna uit Zottegem op de tweede plaats. Frederik Delrue uit Tervuren werd verdienstelijk derde. Ook aan Bart en Fredrik : proficiat!

  

Het geschikte moment dus om winnaar Frank te bezoeken tijdens het speculoosbakken. Frank maakt seizoensproducten als Sinterklaasspeculoos graag. De klanten waarderen het bijzonder dat deze producten uit eigen atelier blijven komen. ‘Zo kan ik het best de kwaliteit garanderen en het doet de winkelkassa extra rinkelen. Dit is mijn manier van reclame maken, niet spectaculair, maar heel doeltreffend’, aldus Frank Vandenheede.

Het recept, dat is een werk van jaren. Het begon met het oorspronkelijke recept van de vroegere bakker, maar Frank optimaliseerde het recept van jaar tot jaar. ‘Het was een kwestie van zoeken, uitproberen en niet rap tevreden zijn’, aldus Frank. ‘Maar ik doe dat graag, dat is mijn passie, mijn gedrevenheid’. Toen we hem vertelden dat de mooie, duidelijke print van de speculoospoppen, naast de smaak uiteraard, doorslaggevend was; gaf hij spontaan een collegiale tip mee : 'laat de gevormde deeg voor het bakken licht gecontroleerd verkorsten en je bekomt dit mooie resultaat.'

Frank heeft 3 grote maten van speculoos Sinterklazen en dan zijn er nog de ‘kleintjes’ die hij verkoop in zakjes. 'Van deze laatste gaan er wekelijks meer dan 1.800 over de toonbank in de aanloop van Sinterklaas. De klanten nemen dit spontaan mee uit de mand in de winkel, maar ik ken ook mensen die er van ver speciaal voor komen. De onderscheiding die ik naast de speculoos plaatste doet natuurlijk ook zijn werk’, meent Frank.

Frank is heel vereerd met de onderscheiding. ‘Het doet ferm deugd om winnaar te zijn, want er zitten flinke kleppers bij de Kroonbakkers, ik besef dat goed’, glundert hij. ‘Je ziet mij weinig op evenementen in het algemeen, maar wat ik bij de werking van de Kroonbakkers het meest waardeer, zijn de productkeuringen. Ik bekijk de cijfers eerst zelf en bespreek die daarna met mijn bakkers. Het is, net als zo’n wedstrijd, een bijzonder goed middel om ons scherp te houden.’

Actie - Rode Neuzen Dag-actie 2016

18 oktober 2016

Via de actie werd er dit jaar een bedrag van € 2170,80 ingezameld en aan de actie gestort. Bedankt aan de grote groep Kroonbakkers die hieraan heeft deelgenomen en voor het mooie bedrag heeft gezorgd!

Nieuwsbericht Brood en Gezondheid

Actie - Win een Achielle fiets

Onze Kroonbakkers konden deze keer zelf in de prijzen vallen. De winnaar ontving een retro Achielle fiets!

Bakery Art viert 20ste verjaardag

7 augustus 2016

Op 7 augustus vierde Kroonbakker Bakery Art zijn 20-jarig bestaan met een feestelijke opendeurdag. Dit evenement was een groot succes en kreeg zo'n 700 bezoekers over de vloer!

De Kroonbakkers verbreken het Wereldrecord ‘Langste stokbrood’ !

31 juli 2016

Vandaag 31 juli was het dag van de waarheid van de Kroonbakkers. En ze slaagden in hun opzet ! Ze braken het wereldrecord ‘langste stokbrood maar liefst met meer dan 11 meter in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Erpe-mere was de voorbije 2 dagen in de ban van hun geliefde gewezen tourheld Lucien Van Impe. De Kroonbakkers hielden er ion de zijlijn hun eerste familiedag. Het vorige wereldrecord dateert van oktober 2015 en werd gesponsord door chocoproducent Nutella. De Vlaamse Kroonbakkers deden er, zonder enige financiële steun van derden,  niet 7 uur maar wel in totaal liefst 15 uur over. Het resultaat is verbluffend met een totaallengte van maar liefst 133,352 m. Alles gebeurde volgende voorschriften van het Guinness book of Records. Binnenkort prijken de Kroonbakkers in het fameuze recordbook als nieuwe recordhouder voor deze discipline. De Kroonbakkers slaagden in hun opzet door continu kleine verse deegjes van 3 kg bloem te verwerken. Zeer intensief werken, maar supergeschikt omdat de degen in optimale conditi konden verwerkt worden. De rijs werd geregeld door een ingenieus rijstunnelsysteem waar de temperatuur en luchtvochtigheid mee geregeld konden worden. De oven (eigenlijk een combinatie van 2 Zweedse tunnelovens stonden op een door de Kroonbakkers ontwikkelde automatisch gestuurde ovenkar. Kroonbakker Stefaan Lievens uit Brugge was hierbij de ontwerper en constructeur van dienst. Dat het record met liefst 11 meter zou verbroken worden hadden de Kroonbakkers ook in hun stoutste dromen niet verwacht. Alles zat gewoon mee, de sfeer, het weer, de groepsgeest. Enkele penibele situaties werden op het nippertje vermeden (een opsteken zijwind, de oven transportband die plots haperde). Attente Kroonbakkers trokken steeds de situaties weer recht Het was trouwens na het geslaagde opzet gezellig feesten tussen de Merenaars en de Kroonbakkers!

 

Wereldrecordpoging 'langste stokbrood'

Bakkers uit Frankrijk en Italië hebben in oktober 2015 in Milaan het langste stokbrood ter wereld gebakken. Dit krokante gevaarte was maar liefst 122 meter lang, stelde een jurylid van Guinness World Records vast. Een team van 60 bakkers was zo'n zeven uur bezig met het maken van de baguette.

Op 30 & 31 juli 2016 te Erpe-Mere gaan de Kroonbakkers dit huidige wereldrecord ‘langste stokbrood’ aanvallen !

Dat het verbreken van dit record niet eenvoudig zou worden, daar waren de Kroonbakkers zich van bewust. Talrijke technische hindernissen boden zich aan in de initiële fase van de voorbereiding. Sommigen gaven op een bepaald ogenblik het opzet geen schijn van kans. Maar een harde kern Kroonbakkers zette door,  voor elk euvel was er wel iemand met een oplossing.

Het moeilijkste probleem was de oven, of liever gezegd … waren de ovens. Vanwege de enorme dimensies van het stokbrood heeft de recordpoging in openlucht plaats, m.a.w. met de oven moet krachtig maar ook wendbaar en mobiel zijn. Dé oplossing moest noodgedwongen uit het buitenland komen. Dankzij een Zweedse ovenbouwer en zijn Belgische distributeur kwam de oplossing. Twee flexibele bandovens moeten de klus klaren. Deze week werd reeds één van de twee ovens ter beschikking gesteld. Dit stelt de Kroonbakkers momenteel in staat om oefensessies te organiseren. En er zijn meerdere uitdagingen: de deegstabiliteit, de temperatuurschommelingen en andere mogelijke weersinvloeden, de korststevigheid van het stokbrood enz… .

 

Krab & Win met het Kroonbakker brood en win een fiets !

De vorige fietsenactie van de Kroonbakkers was een groot succes. Bij deze grandioze actie waren er 40 prachtige Kroonbakker fietsen te winnen. De winnaars zijn dit vast nog niet vergeten.

In april en mei 2016 loopt bij de Kroonbakkers opnieuw een heuse wedstrijd. Bij de aankoop van een Kroonbakker brood ontvangt iedere klant een kraslot. Hiermee kan je een Kroonbakker brood winnen, of maak je kans op één van de prachtige retro Achielle fietsen !

Het kraslot deponeer je in de doos bij je Kroonbakker. Op 7 juni 2016 worden de winnaars van de fietsen geloot door oud-wielrenner Lucien van Impe.

 

Verjaardagsbox en wedstrijd

Wie een verjaardagstaart voor een kind tot 12 jaar bestelt, ontvangt een gratis verjaardagsbox van Debic, gevuld met alles om het verjaardagsfeestje van uw kind tot een groot succes te maken!  Hieraan wordt bovendien een wedstrijd gekoppeld: in de box steekt een kleurplaat, waarop je je gegevens moet invullen. Zo maak je kans op Plopsa familietickets en Landal Greenparks verblijven t.w.v. € 350. Deze actie is geldig bij de meeste Kroonbakkers en zolang de voorraad strekt.

 

Kroonbakker Koen de Boeck behaalt Smiley

Geschreven door Liesbeth op maandag 4 april 2016

Een SMILEY is een herkenning van het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) dat een bedrijf een geloofwaardig systeem van voedselveiligheid toepast. Een bedrijf krijgt de smiley niet zomaar! Wie een smiley wil, moet om te beginnen in zijn inrichting een degelijk systeem invoeren om de veiligheid van de voedselketen te garanderen. Dat systeem noemt men 'autocontrolesysteem' . Hierbij komen nog enkele strenge voorwaarden. Kroonbakker Koen de Boeck heeft zijn Smiley behaald. Recent hebben ook Kroonbakkers Bakkery Art en Veerle & Bart hun smiley verdiend.

Kroonbakkers eren Lucien Van Impe met een wereldrecordpoging

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

In Mere willen de Kroonbakkers tijdens de viering van Lucien Van Impe op 31 juli 2016 een wereldrecord verbreken. De voorbereidingen hiervoor zijn volop aan de gang. Alle informatie volgt heel binnenkort. De vzw Kroonbakker lanceerde in het verleden het Belfit-gamma van gezond brood, met Lucien Van Impe als uithangbord, “omdat het bergen verzet”. Het bollekesbrood, met rode veenbessen, is heel populair. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om het monument voor Lucien mee te financieren. Ook dat wordt eind juli onthuld.

 

Liefde voor het vak

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

 

Brood en gezondheid

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

Door de stortvloed aan niet-wetenschappelijke info over brood, gluten en gezondheid weten veel Belgen niet meer wat goed is of niet. Een enquête van Market Probe wees onder meer uit dat angst om te verdikken de hoofdreden is om minder brood te eten. Om het tekort aan betrouwbare bronnen aan te pakken is er nu de website www.broodengezondheid.be die alle nuttige en door academici gecontroleerde informatie hierover verzamelt op één locatie.

 

Kroonbakkers ondersteunen Vlaamse landbouw met eigen korte keten tarwe

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

De korte keten is in de duurzame landbouw een afzetsysteem waarbij er een rechtstreekse relatie is tussen producent en consument. Met andere woorden: de boer oogst tarwe voor de bakker die er brood mee bakt voor zijn klanten. Hiervan wordt dan het meel voor het Granofit brood en het Vlaams boerenmeel gemalen. Zo ondersteunen de Kroonbakkers de Vlaamse landbouw.

 

Najaars demo-event Kroonbakkers alweer voltreffer

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

Maar liefst 41 Kroonbakkers waren present voor het najaars demo event 2015. Met veel belangstelling volgden ze de voorstelling met innovatieve ideeën, tips voor aantrekkelijke afwerkingen en efficiënte productie-instructies van disversie demonstraties van de Kroonbakker-partners. Met bijzondere dank aan Kroonbakker Paul uit Nazareth voor de gastvrijheid.

 

Kroonbakker Bart Schelstraete demonstreert met twee collega-bakkers

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

Dit initiatief van de PIVA Echo Club kan zeker een succes genoemd worden. Maar liefst 125 nieuwsgierige professionelen kwamen aandachtig luisteren en kijken naar de drie Zottegemse vakmannen.


 

Opleidingstraject 'Autocontrole in de bakkerij'

Geschreven door Liesbeth op maandag 21 maart 2016

13 cursisten-Kroonbakkers schreven zich in voor het opleidingstraject 'Autocontrole in de bakkerij'. De bedoeling is dat deze Kroonbakkers met professionele hulp en synergie via gedeelde inspanningen alle vereisten voor de autocontrole certificatie kunnen inbouwen in hun eigen zaak. Het traject loopt van september 2015 tot maart 2016. De enthousiaste lesgeefster is Eveline Notebaert van Q-Support.