Kroonbakker Frank Vandenheede uit Oudenaarde wint wedstrijd ‘beste Sinterklaasspeculoos’ van Vlaanderen

  • Geschreven door Liesbeth op

   

Op 9 november 2016 tijdens het eindejaarsdemo-event van de Kroonbakkers werd ook de wedstrijd ‘beste Sinterklaasspeculoos’ van de Kroonbakkers georganiseerd. In de finale met 12 inzendingen van diverse Kroonbakkers uit het Vlaamse land werd Frank Vandenheede door een vak- en consumentenjury gekroond tot winnaar. De omschrijving van de speculoos van Frank Vandenheede luidt : een aantrekkelijk warm roodbruin, glanzend uiterlijk met duidelijke print en vorm. De speculoos is flink gebakken zonder echt hard te zijn. De smaak is natuurlijk, weinig uitgesproken maar heel rijk.  Het was in de wedstrijd Zuid-Oost Vlaanderen boven trouwens met Bart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna uit Zottegem op de tweede plaats. Frederik Delrue uit Tervuren werd verdienstelijk derde. Ook aan Bart en Fredrik : proficiat!

Het geschikte moment dus om winnaar Frank te bezoeken tijdens het speculoosbakken. Frank maakt seizoensproducten als Sinterklaasspeculoos graag. De klanten waarderen het bijzonder dat deze producten uit eigen atelier blijven komen. ‘Zo kan ik het best de kwaliteit garanderen en het doet de winkelkassa extra rinkelen. Dit is mijn manier van reclame maken, niet spectaculair, maar heel doeltreffend’, aldus Frank Vandenheede.

Het recept, dat is een werk van jaren. Het begon met het oorspronkelijke recept van de vroegere bakker, maar Frank optimaliseerde het recept van jaar tot jaar. ‘Het was een kwestie van zoeken, uitproberen en niet rap tevreden zijn’, aldus Frank. ‘Maar ik doe dat graag, dat is mijn passie, mijn gedrevenheid’. Toen we hem vertelden dat de mooie, duidelijke print van de speculoospoppen, naast de smaak uiteraard, doorslaggevend was; gaf hij spontaan een collegiale tip mee : 'laat de gevormde deeg voor het bakken licht gecontroleerd verkorsten en je bekomt dit mooie resultaat.'

Frank heeft 3 grote maten van speculoos Sinterklazen en dan zijn er nog de ‘kleintjes’ die hij verkoop in zakjes. 'Van deze laatste gaan er wekelijks meer dan 1.800 over de toonbank in de aanloop van Sinterklaas. De klanten nemen dit spontaan mee uit de mand in de winkel, maar ik ken ook mensen die er van ver speciaal voor komen. De onderscheiding die ik naast de speculoos plaatste doet natuurlijk ook zijn werk’, meent Frank.

Frank is heel vereerd met de onderscheiding. ‘Het doet ferm deugd om winnaar te zijn, want er zitten flinke kleppers bij de Kroonbakkers, ik besef dat goed’, glundert hij. ‘Je ziet mij weinig op evenementen in het algemeen, maar wat ik bij de werking van de Kroonbakkers het meest waardeer, zijn de productkeuringen. Ik bekijk de cijfers eerst zelf en bespreek die daarna met mijn bakkers. Het is, net als zo’n wedstrijd, een bijzonder goed middel om ons scherp te houden.’

 

Oudere berichten lees je in ons archief.